Trots att sociala medier introducerades för bara några år sedan så har de snabbt tagit världen med storm. I dagens moderna samhälle är vi omringade av sociala medier så som Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Youtube och så vidare. Det finns en kanal för det mesta, vare sig det är chattar, bilder eller videos. Faktum är att sociala medier blivit såpass stort att det numera skapats en helt ny jobbtitel för de som arbetar inom detta område: så kallade influencers. Att sociala medier har fått så stort utrymme i våra liv är både på gott och ont och i denna artikel ska vi titta närmare på hur dessa medier påverkat det moderna samhälle vi idag lever i.

Först och främst är det viktigt att nämna att det alltid finns två sidor av varje mynt. Utvecklingen av sociala medier har både sina positiva och negativa egenskaper och effekter på samhället. Det mest intressanta när det gäller denna utveckling är dess hastighet. För bara några få år sedan var det ingen som visste att Instagram, en helt vanlig och kostnadsfri app, skulle omsätta flera miljarder dollar. Att man skulle ha tillgång till alla sociala medier med ett enda knapptryck via sin mobil var det ännu färre som visste. Man kan alltså lugnt säga att sociala medier är en form av revolution i vår moderna tid, en revolution som påverkat oss alla på något vis.

Nya möjligheter för marknadsföring

En av de mest positiva effekterna sociala medier haft på samhället är att jobbmöjligheterna har ökat. Numera kan vem som helst, om intresset och tiden finns, faktiskt försörja sig på sociala medier. Detta via marknadsföring då mängder av företag betalar stora summor pengar för att få synas i populära kanaler på till exempel Youtube eller Instagram. En annan positiv effekt är att du kan göra reklam för ditt eget varumärke helt kostnadsfritt via sociala medier. Du behöver med andra ord inte lägga så mycket som en krona på marknadsföring om du inte vill eller kan. Utöver detta har sociala medier skapat mängder av nya och spännande jobbtitlar hos många företag som till exempel en Social Media Manager.

Enkel och blixtsnabb kommunikation

Att kommunicera med vänner och familj har aldrig varit enklare än i dagens moderna samhälle. Med hjälp av sociala medier kan du på en sekund skicka en bild och ställa en fråga eller bara visa vart du befinner dig just nu. Du kan även lägga ut en bild eller skriva en status som alla dina nära och kära kan se på en och samma gång. Det enda du behöver är en internetuppkoppling. Sociala medier har verkligen underlättat kommunikationen mellan människor på många vis och att hålla kontakten med närstående i andra länder är inga problem överhuvudtaget. Vissa företag erbjuder numera till och med support via sociala medier eftersom kanalerna är så lättillgängliga för alla människor.

Den psykiska ohälsan stiger

Nu till de lite tråkigare effekterna av sociala medier. Det man ofta ser på sociala medier som till exempel Instagram, är att de bilder som läggs ut många gånger speglar ett “perfekt” liv. Nu för tiden dyker det upp allt fler konton som speglar ett mer normalt liv, men majoriteten av de bilder som läggs upp skapar fortfarande en orealistisk bild av kroppar, livsstilar och mycket annat. Att man plötsligt börjar jämföra sig själv med andra är lätt hänt. Detta leder många gånger till psykisk, och ibland även fysisk ohälsa, inte minst bland våra unga. Det är omöjligt att uppnå de krav som sociala medier ofta sätter på oss, men många kämpar ändå vidare mot det som anses vara det perfekta livet.

Svartsjuka, stress och sjukdomar

Några exempel på den psykiska ohälsa som lätt kan uppstå i samband med utnyttjandet av sociala medier är svartsjuka, stress och ibland matrelaterade sjukdomar. Det finns studier som visar att kanaler som Facebook och Instagram ofta ökar svartsjukan i relationer eftersom att man ständigt kan se vem som gillar vad och så vidare. Stressen dyker upp när vi ständigt försöker kämpa för att uppnå det perfekta livet enligt de ramar som sociala medier sätter. Sist men absolut inte minst så kan alla bilder på “idealkroppar” bidra till att allt fler insjuknar i matrelaterade sjukdomar. Detta eftersom man ständigt jagar den perfekta kroppen vilket i många fall innebär att man måste gå ner i vikt. Tyvärr är detta en stor bieffekt av dagens sociala medier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *